Arbeitsamt – Urząd Pracy w Niemczech od A do Z vol.1

Można by rzecz, że to dziwne, ale to właśnie Arbeitsamt (Agentur für Arbeit), czyli inaczej niemiecki Urząd Pracy i jego reguły, zasady działania przysparzają Wam najwięcej problemów. Podrzucają najwięcej pytań. Zastanawiają w wielu kwestiach. Nie jestem osobą, która zna wszystkie jego przepisy, i (na szczęście) od kilku lat mam niewiele z nim wspólnego, ale z drobną pomocą spróbuję opisać i zróżnicować kilka najważniejszych kwestii, o których każdy z nas – jako emigrant – powinien wiedzieć.

 

Czy i kiedy powinniśmy się zarejestrować w niemieckim Arbeitsamt? Gdzie się udać? Co wziąć ze sobą? O czym pamiętać, i jakie dokumenty przedkładać w urzędzie? O tym i wielu innych kwestiach dowiecie się dzisiaj, oraz w części drugiej powstającego wpisu. Informacji tych jest tak wiele, że wyszedłby z tego mega długi (i nudny) poradnik, i jestem więcej jak pewna, że nikomu nie chciałoby się go czytać ;)

 

. Emigrujemy .

Dzisiaj skupimy się na kwestii przyjazdu do Niemiec. Czy jako świeży emigrant mamy jakieś prawa? Czy coś nam przysługuje? Na jaką pomoc możemy liczyć?

 

Nie ma znaczenia, w którym momencie przyjeżdżamy, lub też przyjechaliśmy, bo każdy z nas musi przejść przez szereg ważnych punktów, od których w zasadzie należy zacząć robić cokolwiek na niemieckiej ziemi. Pisałam o tym już jakiś czas temu, jeśli więc nie wiesz o co w ogóle kaman, zajrzyj tutaj. To najważniejsze elementy naszej układanki. Bywa tak, że przyjeżdżamy bez nagranej wcześniej pracy, bez większych możliwości i znajomości, a jednak chcielibyśmy spróbować swoich sił tutaj, w Niemczech. Jako, że nie mamy na początku np.zdolności językowych ani też żadnego doświadczenia na terenie Niemiec, a chcielibyśmy pracować, zastanawiamy się często czy możemy zarejestrować się w tutejszym urzędzie pracy i „coś z tego mieć„. No, jak myślisz –  da się tak?

Powiem tak: łatwo i bardzo różowo nie jest, ale jak najbardziej się da. Osoba przyjeżdżająca do Niemiec w momencie, kiedy nie ma pracy może zarejestrować się w Arbeitsamt, jako osoba poszukująca pracy. My, Polacy, jako członkowie UE mamy możliwość korzystać z pomocy niemieckiego Urzędu Pracy w ramach ustalonych przez sam urząd.

 

. Bez pracy .

 

Nieważne czy przyjeżdżasz Ty do kogoś, czy członek Twojej rodziny do Ciebie. Może Ty nie masz pracy, być może Twoja lepsza połowa chce dojechać do Ciebie, ale z pracą będzie problem, może chcesz spróbować swoich sił w Niemczech, sprawdzić czy coś z takich, a nie innych planów wypali. Jest mnóstwo powodów i nie sposób wymienić ich wszystkich. Wtedy właśnie, w takich sytuacjach, bez względu na czas jaki jesteś zameldowany na terenie Niemiec (bo meldunek mieć musisz!) możesz zarejestrować się w tutejszym Urzędzie Pracy (oczywiście właściwym dla Twojego miejsca zameldowania w DE).

Sama rejestracja w Arbeitsamt nie powinna być dla Ciebie kłopotem. W zasadzie będziesz potrzebować jedynie dowód osobisty i poświadczenie meldunku na terenie Niemiec. Nie w każdej siedzibie AA (Arbeitsamt w skrócie) znajdziesz kogoś kto mówi po angielsku, lub tym bardziej po polsku więc warto znać odrobinę język, ew. zabrać ze sobą kogoś zaufanego. Oczywiście urzędnicy starają się pomóc w stopniu w jakim potrafią, ale nie oszukujmy się – czasem są po prostu bezradni. W kolejnym etapie dostaniesz do wypełnienia formularz dotyczący Twojej kariery zawodowej, przebytych szkoleń, doświadczenia jakie zdobyłeś. Urzędnik po sprawdzeniu tego formularza wprowadzi wszystko do komputera, oraz ustali Ci spotkanie z pośrednikiem pracy (to tzw. Arbeitsvermitter). Pośrednik stworzy Twój profil zawodowy, wyszuka pasujące do naszego profilu oferty pracy oraz będzie kontaktował Cię z potencjalnymi pracodawcami.

 

Terminy spotkań z pośrednikiem pracy przychodzą zazwyczaj listownie, dobrze więc zapisywać sobie daty tych spotkań, ponieważ niestawienie się w danym dniu w urzędzie, bez wcześniejszego podania powodu (np. choroba) może skutkować wypisaniem nas z rejestru. Być może to wielkie nic, ale dla wielu jednak coś, szczególnie gdy nie władają językiem niemieckim, i bez pomocy Arbeitsamt nie byliby w stanie znaleźć pracy samodzielnie.

 

. Czas Cię goni .

 

I teraz najważniejsze: w niemieckim urzędzie pracy rozróżnia się dwa istotne pojęcia, którymi on operuje. Mówimy tu o osobach poszukujących pracy (Arbeitssuchend) i osobach bezrobotnych (Arbeitslos). W momencie, kiedy rejestrujesz się po przyjeździe do Niemiec, rejestrujesz się jako osoba poszukująca pracy, a nie osoba bezrobotna. Od momentu rejestracji masz 90 dni na znalezienie zatrudnienia. Jeśli nie będziesz mógł udowodnić, że posiadasz źródło utrzymania, niestety nie będziesz mógł zostać na terenie Niemiec dłużej jak 3 miesiące, w momencie kiedy tego zatrudnienia nie znajdziesz (kary związane są z wydaleniem z kraju oraz z zakazem wjazdu).

 

W momencie rejestracji jako Arbeitssuchend nie otrzymujesz prawa do zasiłku dla bezrobotnych. Jednak o tym, jakie warunki należy spełnić i w czym jeszcze może pomóc Arbeitsamt, dowiesz się w drugiej części.

 

 

Podobało Ci się? Podziel się tekstem z innymi!
Niech i oni wiedzą, co się tutaj wyprawia! 

 

 

Teksty, które mogą Cię zainteresować:

  • szotka

    Świetny tekst, bardzo się cieszę że piszesz o tym wszystkim! Powiedz mi proszę, gdzie szukać informacji o tym co moglibyśmy z mężem dostać jeśli chcemy tam wyjechać (on jestem n trochę Niemcem trochę Polakiem, ja Polką) boimy się pojechać tylko z oszczędnościami i od razu szukać pracy, bo języka dopiero się uczymy, a chciałabym żebyśmy tam pojechali i szukali pracy osobiście, wtedy przydałaby się jakaś pomoc. Tak myślałam właśnie, że może wejść na stronę ich urzędu pracy i sobie przetłumaczyć na polski, jak uważasz? 🤔 Dziękuję!

    • Ola

      Dzięki wielkie! Strona niemieckiego urzędu pracy prowadzona jest także po angielsku, więc nie powinno być problemu z tłumaczeniem. Nie wiem jednak co chcesz dokładnie wiedzieć i czego szukać bezpośrednio na miejscu. Gdzie chcecie mieszkać, jeśli nikt Wam nie pomoże z mieszkaniem? Jak chcecie szukać pracy nie mając gdzie mieszkać? Jeśli nie umiecie niemieckiego będzie Wam na początku ciężko z ogarnięciem wszystkich spraw urzędowych (chyba, że i tutaj Wam ktoś pomoże). Nie wiem co dokładnie wiąże Twojego męża z DE, więc i na tej podstawie stwierdzić mi ciężko czy o cokolwiek moglibyście się ubiegać. Inna sprawa, że tutaj na miejscu na mieszkanie socjalne czy przyznanie pomocy socjalnej czasem sporo czasu się czeka. Ale jeśli, jak piszę, jest ktoś kto by Wam przy tym wszystkim pomógł – jesteście na dobrej drodze.

      • szotka

        Właściwie to niemieckiego dopiero się uczymy, nie chcę tam jechać nie umiejąc podstaw :) kuzyni mojego męża około 10 lat temu pojechali tam, wcześniej dostali obywatelstwo niemieckie po tym samym dziadku, i na start dostali mieszkanie (albo zwroty za czynsz) i zasiłek, właśnie żeby mieć jak zacząć :) nie myślałam jeszcze o tym gdzie chcemy mieszkać, dopiero będziemy się zastanawiać nad tym jak będziemy mieć zaświadczenie o tym obywatelstwie męża, a na to czeka się nawet 2 lata :( jednak właśnie kuzyni już tam mieszkają i szczerze mówiąc mam nadzieję na ich pomoc, szczególnie właśnie z załatwianiem spraw w urzędach :) Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! Ciekawa jestem najbardziej tego, czy faktycznie przysługuje mu mieszkanie na start i pomoc finansowa :) oczywiście od razu po przyjeździe chcemy czegoś szukać, mąż jest kierowcą, ja księgową więc liczę że nam się uda :) tym bardziej, że nie jesteśmy jacyś leniwi 😄

        • Ola

          W takim przypadku faktycznie będzie łatwiej :) Niestety prawo co chwilę się odrobinę zmienia i wydaje mi się, że w takim przypadku powinniście poszukać jakiegoś prawnika działającego na tym właśnie polu: on wytłumaczy Wam dokładnie co moglibyście dostać od Państwa na starcie oraz jakie dokumenty w tym celu powinniście składać np.bezpośrednio z Polski. Jeśli będziecie znać język z pracą nie powinno być problemu :)

          Powodzenia!

          • szotka

            Cudownie! Dziękuję Ci bardzo 😊